Zastrašujuća fotografija: Jeziv prikaz podruma u Černobilu

Zastrašujuća fotografija: Jeziv prikaz podruma u Černobilu

Trenutno „Slonovo stopalo” emitira 10 posto ukupnog intenziteta nekadašnjeg zračenja

Duhovi nuklearne katastrofe ostali su da lebde u zraku Černobila, a jedan od najpoznatijih tragova je radioaktivna magma, u obliku slonovog stopala, skrivena ispod reaktora.

Teško je pretpostaviti šta je tačno prikazano na fotografiji, a na prvi pogled vidi se da je u pitanju napušteno industrijsko sklonište. Je li u pitanju umjetnička domišljatost fotografa ili prevara, teško je utvrditi – s obzirom na to da se na fotografiji nalazi i obris čovjeka.

Nije u pitanju ni polaroid. Za izgled fotografskog filma zaslužna je radijacija, a na fotografiji se nalazi čuveno „Slonovo stopalo” – ohlađena masa radioaktivnog materijala koja je nekada imala potencijal da ubije bilo koga ko se nađe u njenom prisustvu.

Čaj od jasmina – dobrobiti, primjena i uzgoj

Masivna razlivena mješavina uranija, grafita, betona i pijeska formirala se prilikom nuklearne katastrofe u Černobilu. U sitne sate 26. aprila 1986. godine, reaktor 4, na nuklearnoj elektrani “Lenjin VI”, u blizini ukrajinskog grada Pripjata, zapalio se prilikom strujnog udara tokom rutinskog ispitivanja sigurnosnog sistema. Ovo je dovelo do pregrijavanja uranijskih gorivnih šipki u rashladnoj vodi, stvarajući ogromnu količinu pare i pritisak. Kolosalna eksplozija dogodila se ubrzo, praćena sljedećom eksplozijom uzrokujući da se radioaktivni materijal rasprši u atmosferu i da se zaustavi protok rashladnog sredstva u reaktor.

Emily Devenport@emdevenport

This is one of the scariest photographs I’ve ever seen. The ghostly man to the left of The Elephant’s Foot (that mound of glowing, super-toxic material in the foreground) took a timed photo, a sort of selfie, which is why his flashlight looks like a… https://trib.al/pEtuOeX 

The Famous Photo of Chernobyl’s Most Dangerous Radioactive Material Was a Selfie

At first glance, it’s hard to know what’s happening in this picture. A giant mushroom seems to have sprouted in a factory floor, where ghostly men in…

atlasobscura.com

See Emily Devenport’s other Tweets

Eksplozija je generirala dovoljno toplotne energije da se jezgro reaktora otopi, kao i njegovi gorivni štapovi. Rastopljeni materijal je curio poput lave i oslobađao smrtonosne nivoe jonizujućeg zračenja. Smrtonosna lava je napravila rupu kroz grede od čelika i betona, da bi na kraju procurila ispod reaktora u podrum, gdje je hlađenjem očvrsnula. Rashlađena masa je emitirala 10.000 rendgenskih jona zračenja na sat. Smrtonosna doza ekvivalentna je milionima rendgenskih zračenja kada bi prošli kroz grudi.

Na fotografiji se pored radioaktivne mase nalazi čovjek – u pitanju je nuklearni inspektor iz Kazahstana Artur Kornejev, koji je u Černobil došao brzo nakon katastrofe. Njegov zadatak bio je mjerenje radioaktivnosti u unutrašnjosti Černobila.

– Mi smo uvijek bili pioniri, prvi borbeni redovi – rekao je šezdesetpetogodišnji Kornejev za New York Times.

Trenutno „Slonovo stopalo” emitira 10 posto ukupnog intenziteta nekadašnjeg zračenja. I ova količina zračenja može dovesti do oboljenja kod čovjeka koji se u njenoj blizini zadrži više od pet minuta.

Kornejev je zadivljujuće živ i dalje, ali nekoliko bolesti, uključujući kataraktu, posljedica su frekventnog zračenja u čijem prisustvu se kreće. Ipak, njemu ne nedostaje smisla za humor.

– Sovjetska radijacija je najbolja radijacija na svijetu – dodao je on šaljivo, u svom intervjuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *